Søge hjemmeside:

1. maj

Guide til Arbejdsgivere: Sådan håndterer du ferietillæg

Ferietillægget er en væsentlig del af de ansattes lønpakke, især for dem, der er berettiget til løn under ferie. Tillægget, som svarer til mindst 1 procent af den ferieberettigede løn, er ikke blot en lovpligtig forpligtelse, men også en værdifuld anerkendelse af medarbejdernes indsats. For at navigere effektivt i reglerne om ferie med løn og ferietillæg, er det vigtigt for dig som arbejdsgiver at forstå både rettigheder og forpligtelser.

Hvem er berettiget til ferietillæg?

Medarbejdere, der har fast arbejde på månedsbasis eller længere, og som har ret til fuld løn på søgnehelligdage og sygedage, er berettigede til løn under ferie. Hvis disse betingelser ikke er opfyldt, kan medarbejderen være undtaget fra reglerne om løn under ferie.

Optjening af betalt ferie

For hver måned en medarbejder er ansat i virksomheden i ferieåret (1. september til 31. august), optjenes retten til 2,08 dages betalt ferie. Alle medarbejdere har ret til at holde 25 dages ferie om året, og det gælder, uanset om medarbejderen har optjent ret til betaling eller ej. Lønnen under ferie svarer til den sædvanlige og fast påregnelige løn på ferietidspunktet, inklusive værdien af eventuelle personalegoder. 

Hvor meget skal ferietillægget være?

Ferietillægget, som er på mindst 1 procent af den ferieberettigede løn, er en kompensation til medarbejderne. Dette tillæg kan være højere afhængigt af individuelle eller kollektive aftaler. Ferietillægget beregnes af ethvert indkomstpligtigt lønbeløb og personalegode, som udgør vederlag for arbejde under ansættelsen. 

Udbetaling af ferietillæg

Arbejdsgivere skal udbetale ferietillægget senest samtidig med, at den ansattes ferie begynder. Mange virksomheder vælger dog at udbetale ferietillægget fast to gange årligt, i maj og august, for at lette de administrative opgaver. Hvis ferietillægget udbetales før ferien begynder, kan det ikke kræves tilbagebetalt. 

Ferietillæg ved fratrædelse

Ved en medarbejders fratrædelse skal arbejdsgiveren udbetale ferietillæg for de dage, der er afholdt på tidspunktet for fratrædelsen, som ikke allerede er afregnet. 

Ofte stillede spørgsmål om ferietillæg

Hvad er et ferietillæg?

Ferietillæg er et årligt tillæg på 1 procent (eller mere) af en medarbejders ferieberettigede løn, når medarbejderen er ansat med ferie med løn.

Hvilken måned skal ferietillæg udbetales?

Tillægget udbetales enten samtidig med ferieafholdelse eller to gange om året: i maj og august.

Hvad er forskellen på ferietillæg og løn under ferie?

Ferietillæg er et årligt tillæg på 1% eller mere af den ferieberettigede løn, givet til medarbejdere der har ferie med løn, hvor de fortsat modtager deres optjente løn under ferien.  

FÅ Hjælp til håndtering af ferietillæg

Er du i tvivl om, hvordan ferietillæg håndteres, kan du kontakte os for professionel hjælpHos Amesto AccountHouse tilbyder vi dig rådgivning indenfor lønberegning samt lønadministration.

Sara Lykke Andersen CSO i Amesto AccountHouse Danmark